AKTUELNO

Između Vašingtona i Prištine dugo nije bilo ovako velike "pukotine" i pitanje je vremena kada će se Amerika odlučiti da Prištini uvede sankcije, a najrealnije je da ovim putem blokira formiranje tzv. vojske Kosova, ocenjuje Rajić iz Centra za društvenu stabilnost. Dodaje da Priština u Vašingtonu počinje da se percepira kao partner kojem se ne može verovati, za razliku od Beograda koji je konstruktivan.

Američka ambasada je saopštila je juče da politika SAD još uvek podržava KFOR i prisustvo američkih trupa u kampu Bondstil, ali i da kao i svuda u svetu, "ova i druga angažovanja podležu redovnoj reviziji".

Prof. dr Duško Tomić, šef katedre za bezbednost na Fakultetu za inženjerski menadžment ocenjuje da Amerika ima striktne interese na Balkanu, te ne postoje šanse da Amerikanci napuste Bondstil.

Foto: TV Pink Printscreen

- Amerikanci nisu napustili ni bazu u Dohi, ni bazu Indžirlik... SAD su mega sila i takvu vrstu slobode sebi nikada neće dozvoliti - kaže Tomić za "Novo jutro". Kada je reč o izjavi Ramuša Haradinaja da će napustiti funkciju premijera ako to od njega zatraže SAD, Tomić je ocenjuje kao "specifičan kosovski dijalekt".

Ističe da je za Srbiju važno da realno analizira potencijalne opasnosti i pretnje, te da budemo spremni da odgovorimo u svakom pogledu, kao što je rekao predsednik Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ne smemo reagovati ishitreno i srčano, već mudro i pametno uz svaki odmereni potez. Tri puta meri, jednom seci! Moramo nastaviti i intenzivnu politiku sa svim stranama - kaže prof. Tomić.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da nije nemoguće da se Amerikanci povuku iz Bondstila, budući da su u prošlosti napuštali i veće vojne baze, recimo onu u Tuzli.

- Ne bih rekao ipak da je to realno. Pravili su Amerikanci i veća i naglija povlačenja iz mnogih delova sveta. Moguće je i da su sami Albanci plasirali ovu vest, kako bi plašili sami sebe i kako bi lideri, recimo, imali pokriće za eventualno povlačenje taksi - kaže Rajić.

Ističe da dugo nije bilo ovako velike pukotine između Vašingtona i Prištine, te da i stručnjaci iz Vašingtona danas Beograd percipiraju kao konstruktivnog partnera koji želi da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja, a da se Prištini ne može verovati.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ljudi iz Prištine govore da nemaju spoljnu politiku, već da se vode stavovima SAD, a onda se otvoreno suprotstavljaju Vašingtonu i ponižavaju ga. Takse će prasti pre ili kasnije, samo je pitanje koliko će Amerikanci još napora uložiti u to. Mislim da smo ušli u novi krug u kojem će biti i konkretnijih sankcija, recimo, stopiranje formiranje tzv. vojske Kosova, ili da se uvedu personalne sankcije konkretnijeg tipa. Očekuje nas, definitivno, duboka politička kriza u Prištini - smatra Rajić.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Predrag Rajić

'